Menu

Schetsen uit de hand

18 februari 2015

Architect Luuk

Wat is er mooier dan handschetsen? Onze opdrachtgevers waarderen deze manier van presenteren, omdat de schetsen de sfeer en het gevoel van hun wensen weergeven.

Wij besteden veel aandacht aan de schetsfase. Met elke potloodstreep leer ik het ontwerp beter kennen in zijn uitstraling, kleuren en het materiaalgebruik. Al schetsend zoek ik naar de ideale lijnen en het gewenste evenwicht in het ontwerp. De ligging van de ruimtes ten opzichte van de toetreding van het daglicht, de ordening onderling en de gevelverhoudingen onderzoek ik op papier. En ook detailleringen en sferen kan ik goed aangeven. Het gewenste ‘thuis’-gevoel en de bouwstijl van de opdrachtgever groeien op papier.  

In deze fase gebruik ik de computer als hulpmiddel voor bouwkundige vraagstukken en oplossingen. Het concept bedenken in de computer heeft niet mijn voorkeur, want het kan niet op tegen de snelheid waarmee ik teken en de kwaliteit die ik bereik met schetsen.  
De uitwerking op de computer komt later tijdens het maken van een definitief ontwerp. In een eventueel 3D model laat ik de opdrachtgever de ruimtelijke betekenis zien die in mijn handschetsen besloten ligt.  In de digitale maquette kunnen we lopen en draaien. Zo krijgt de opdrachtgever een totaalbeeld van de woning. Met de schetsen en de digitale maquette brengen we de te bouwen realiteit dichterbij. De droom van de opdrachtgever staat op papier en leeft! En dat blijft een van de leukste momenten uit mijn vak!

Wilt u enkele van mijn handschetsen zien? Klik dan hier.